آیا ما بسیجی هستیم؟

حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در اجتماع با شکوه هزاران نفر از اقشار نمونه ی بسیج سراسر کشور در سال 90 بسیار ریز بینانه پردهای دیگر از حقایق عاشورا را که کمتر به آن توجه میشود را بازگو کردند.
ایشان در ابتدای بیانات خود تناسب میان هویت بسیج با هویت محرم و عاشورا را اشاره کردند و فرمودند: «همهى تاریخ، همهى عالم، مسئلهى عاشورا و حسینبنعلى (علیهالسّلام) و اصحاب وفادار او را با این خصوصیت شناختهاند؛ فداکارى، ایثار در راه خدا و در راه تحقق اهداف الهى؛ لیکن مسئلهى عاشورا فقط این نیست. بله، برجستهترین و نمایانترین خصوصیت عاشورا، همین فداکارى و شهادت است؛ ولى در ماجراى عاشورا حقایق دیگرى هم وجود دارد. از آغاز حرکت از مدینه، بذر معرفت پاشیده شد - این یکى از خصوصیات حادثهى عاشوراست - بذر بصیرت پاشیده شد. اگر مردمى، امتى از بصیرت برخوردار نباشند، حقایق گوناگون، کار آنها را اصلاح نخواهد کرد؛ گره از مشکلات آنها گشوده نخواهد شد. بنابراین اخلاص، موقعشناسى، پاشیدن بذر یک حرکت فزایندهى تاریخى، از خصوصیات مهم عاشوراست»
رهبر معظم انقلاب برای این عبارت از کلمه «بذر» استفاده کردند، بذر در اصطلاح به معنای کاشتن دانه گیاه است.همه میدانیم که یکی از ویژگیهای مهم در بذرپاشی «صبر» است؛ مطمئناً کسی که بذر را میافشاند در همان زمان انتظار کاشت محصول را ندارد.
یقیناً امام حسین(ع) بذر معرفت وبصیرت را در آن روز در میان همه بذرافشانی کردند اما تنها 72 تن از یاران، ایشان را یاری نمودند، 72 فردی که هر کدام قبل و بعد از شهادتشان مانند درخت تنومندی اسلام را جاودانه و آبیاری کردند.
آقا در ادامه فرمودند «اگر مردمى، امتى از بصیرت برخوردار نباشند، حقایق گوناگون، کار آنها را اصلاح نخواهد کرد؛ گره از مشکلات آنها گشوده نخواهد شد»، یعنی گاهی اوقات ممکن است ملتی دارای خصوصیت فداکاری وایثار باشد اما فاقد معرفت وبصیرت باشند، اینجا میتوان گفت که گره مشکلات آنها گشوده نخواهد شد.
شاید لازم باشد اشارهای داشته باشیم به سخنان آیتالله ضیاءآبادی که سه ضلع عبادت و بندگی را معرفت«شناخت»، محبت، و اطاعت دانستند.
این استاد اخلاق در سخنانشان فرمودند: در ابتدا باید معرفت یعنی شناخت کافی را بدست آورد وتا بذر محبت در دل انسان رشد پیدا کند و در انتها باید این معرفت و محبت به اطاعت منجر شود و الا این محبت و معرفت به تنهایی انسان را به جایی نمیرساند
دقیقاً همان اتفاقی که در حادثه عاشورا افتاد برگرفته از این امر بود. افرادی که بعد از شهادت امام حسین(ع) به گریه و فغان پرداختند اما چون از بصیرت و معرفت تهی بودند محبتشان به اطاعتشان منجر نشد و اینچنین شد که مردم کوفه تا سالهای سال بیوفا شناخته شوند.
در شرایط کنونی بسیاری از نخبگان و خواص جامعه محبت پیغمبر خدا، امام حسین(ع) و رهبر معظم انقلاب را در دل خود دارند، اما به راستی چند درصد ازهمین افراد دارای اطاعت پذیری بیچون و چرا هستند؟
چند درصد از خواص را میشناسیم که سخنان رهبر معظم انقلاب را مو به مو مرور کنند و به دنبال کدهای باشند که ایشان برای سعادت انسان معرفی مینمایند؟
چرا رسانههای ما به جایی تحلیل دقیق سخنان رهبری، اکثراً تنها خبر بیانات را منتشر میکنند و با توجه به اهداف سیاسی و حزبی خودشان تیترها را مشخص می نمایند؟
چند بسیجی میشناسیم که پس از اتمام سخنان آقا، متن بیانات را چندین بار مرور کنند و موشکافانه جان دل کلام مولا را در حد خود متوجه شوند و بر روی قلم به تحریر در آورند؟
رهبر معظم انقلاب در ادامه فرمودند:« اخلاص، موقع شناسی پاشیدن بذر یک حرکت فزاینده تاریخی از خصوصیات مهم عاشورا است»، بسیاری از افراد دارای روحیه فداکاری در راه خدا هستند اما اخلاص ندارند این خلاء برای انسان دشورایهای را به وجود میآورد.
برای مثال فرض کنیم بعداز سالها تلاش و بیخوابیهای بیوقفه کتابی را منتشر نمایم، منتهی در چاپ این کتاب به جای اسم نویسنده یعنی اسم خودمان، اسم شخص دیگری را بر روی آن درج مینمایند و چاپ میکنند. آیا ناراحت میشویم؟ اگر ناراحت شدیم بدانیم که در نوشتن این کتاب اخلاص نداشتهایم؛ اگر این کتاب را برای خدا نوشتهایم دیگر نباید ناراحت این موضوع باشیم که این کتاب با نام چه کسی منتشر شده است چرا که هدف از نوشتن این کتاب یا مقاله، روشنگری است حال با اسم خودمان باشد یا اسم شخص دیگری. به راستی چند درصد از خواص و مسئولینما اینگونه هستند؟
دومین ویژگی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند موقعیت شناسی بود، موقعیت شناسی به معنای عمل به هنگام و به وقت است.
افرادی در مسائل مختلف فرهنگی، اجتماعی و به خصوص سیاسی در جایی که باید موضع گیری کنند سکوت میکنند و درجایی که سکوت کنند به قول خودشان دست به افشاگری میزنند، این امر امروزه در بسیاری از خواص مشهود است.
برای مثال وقتی رهبر معظم انقلاب خطری را گوشزد میکند وعلناً از یک امری اعلام خطر مینمایند و یا از عملکرد یک شخص یا گروهی دفاع میکند، عدهای به جای همقدم شدن با آقا با توجیهگری، سکوت میکنند و یا در جایی رهبر معظم انقلاب عدهای را به سکوت دعوت میکنند، افرادی با این توجیه که مولا نمیتواند حقایق را برای عموم باز کند، پای را جلوتر از آقا میگذارند. این افراط و تفریط زخم دیرینهای است که از آغاز نبوت پیامبر(ص) و همچنین در عمر سی ساله انقلاب اسلامی ایران بسیار مشهود است.
رهبر معظم انقلاب در ادامه این جملات میفرمایند« امام حسین(ع) برای اعلای کلمه حق و برای نجات خلق همه داشتههای خود را به میدان آوردند»، همه داشتهها میتواند شامل مال، جان، ناموس و آبروی یک فرد باشد، به راستی چند درصد از خواص حاضرند مال خود را که کمترین نوع این داشتهها است را تماماً فدای اسلام کنند.
فرض کنیم حقوق یک کارمند به دلایلی عقب بیافتد آیا این کارمند طوری تربیت شده است که چند ماه برای خدا کار کند و با همان انگیز و شوق برسر کار خود باقی بماند؟
مهمتر از جان و مال آبروی افراد است؛ متأسفانه برخی از افراد مطرح زمانی که کسی بر علیهشان صحبت میکنند حاضرند آبروی اسلام و انقلاب را ببرند اما از آبروی نداشته خود دفاع میکنند.
(تحلیل پاراگراف اول سخنان آقا در سالروز تشکیل بسیج در سال90)
ادامه دارد...
حسن عبدالصمد